Interview Vij5

Vij5banner

Vij5 is een Nederlands ontwerplabel gespecialiseerd in interieurproducten die worden gekenmerkt door hun minimalistische esthetiek en verrassende functionaliteit. Nieuwsgierig naar dit ontwerplabel? Vandaag een interview met de ontwerpers van Vij5.

Korte introductie over desbetreffend design. Waar is dit design uit ontstaan, wat is het verhaal erachter?
Wij (Arjan van Raadshooven & Anieke Branderhorst) als founders hebben de basis van de productcollectie ontworpen, maar fungeren ook als curator van de collectie doordat we bewust samenwerken met andere ontwerpers om de collectie te verbreden. Hierbij zoeken we naar producten die aansluiten bij ons eigen handschrift. We benaderen ieder product vanuit een ontwerpers perspectief, daardoor heeft het merk een persoonlijke stijl en hoge kwaliteitsnormen.

Vij5website1

Wie/wat is de belangrijkste invloed op jouw manier van denken geweest?
Samenwerking is binnen Vij5 een belangrijke pijler. Het is voor ons een inspiratiebron en een meerwaarde in iedere denkbare situatie. Dat komt zowel tot uiting in samenwerkingen met ontwerpers als met onze klanten en leveranciers. Maar natuurlijk begint het met de samenwerking tussen ons. Eigenlijk zijn we totaal verschillend, ook qua karakter, maar dat is nu juist de ‘gouden combinatie’. Al tijdens onze studies hadden we veel aan elkaars blik op een situatie: waar de een vast liep bracht de ander het weer een stapje verder. Het helpt om het samen over een probleem te hebben, in plaats van maar in je eigen hoofd te blijven malen. Nu we al 10 jaar samen een bedrijf hebben, is die wisselwerking nog sterker aanwezig. Ons ontwerpproces is voor een groot deel samen praten. De meeste ontwerpen hebben we bedacht tijdens een autorit. Gelukkig begrijpen we elkaar heel goed. We hebben aan een half woord genoeg. En dan is het alleen nog een kwestie van uitwerken als we weer in de studio zijn..!

Wat fascineert je momenteel en hoe beïnvloed dit je werk?
Vanzelfsprekendheid in een ontwerp. De beste producten zien er wat ons betreft uit alsof ze er altijd al zijn geweest en er ook nog lang zullen zijn, maar tegelijkertijd ook goed in het huidige tijdsbeeld passen. Alles klopt dan aan een ontwerp op het gebied van kleur, vormgeving, verhaal en concept. Deze fascinatie staat vaak aan het begin van een nieuw product in onze collectie. We hebben zelf een goed idee of zien iets bij een andere ontwerper en hebben er meteen een goed gevoel bij. Dat gevoel is dan misschien nog niet direct te omschrijven, maar het raakt ons en het maakt ons enthousiast! Pas daarna gaan we analyseren. Waarom is dit mooi of goed en kan het misschien nog beter? Is het een product waar ook andere mensen behoefte aan zouden hebben en hoe kunnen we in die behoefte voorzien? Is het product functioneel en maakbaar? En de belangrijkste vraag: past het in de Vij5 collectie?

Vij5website2

Stel dat je jezelf in een volgend leven zou mogen verplaatsen in het leven van een ander, wie of wat zou dat zijn en waarom?
Een tijdje geleden toen we op vakantie waren vroeg iemand ons wat voor werk we zouden willen doen als we niet kunnen/mogen ontwerpen. Wij konden daar eigenlijk niet direct een goed antwoord op geven..! Terug in Nederland stelden we de vraag ook aan andere ontwerpers en iedereen bleek moeite te hebben deze te beantwoorden. We hebben zelfs wat slapeloze nachten teweeggebracht! Het is namelijk een vraag die je niet meteen loslaat. Wat als..?
Volgens ons is de mindset van een ontwerper iets heel persoonlijks en iets dat je niet alleen tijdens je studie ontwikkelt, maar gedurende je hele leven. Het heeft niet alleen te maken met hoe je iets ontwerpt, maar ook met hoe je in het leven staat en hoe je de wereld om je heen bekijkt. Een way of life waar je je, als je plezier hebt in je werk, comfortabel bij voelt. Het is heel lastig om dat ineens helemaal weg te denken.

Wat is jouw favoriete ruimte in huis?
We hebben meerdere favoriete plekjes in ons huis! De bank, om te relaxen na een drukke dag; de keuken omdat we graag lekker en gezond koken en onze slaapkamer omdat dit de stilste ruimte van het hele huis is. In de zomer is onze tuin ook één van onze favoriete plekjes. We zitten dan vaak op een bankje voor ons huis, uitkijkend over de tuin en leunend tegen de door de zon opgewarmde bakstenen muur.
Onze studio is eigenlijk ons tweede huis en bevind zich aan de Hallenweg, een verscholen straatje vlakbij het centrum van Eindhoven met een aantal oude industriële hallen. We brengen er veel tijd door en het is een fijne ruimte door het hoge plafond en de grote ramen. We vinden het fijn dat we hierdoor bewust de seizoenen en het weer meemaken. Ons favoriete moment is wanneer de zon door de ramen schijnt en de hele studio vult met warm licht en prachtige schaduwwerkingen, daar wordt je meteen vrolijk van!
De ‘Vij5 workshop’ zoals wij die noemen huisvest de studio, werkplaats en showroom van Vij5. We wilden er een ruimte creëren waar alle activiteiten van ons label konden samenkomen onder één dak. De showroom is gelegen in het midden van de ‘workshop’ en ziet er een beetje uit als een green house. We hebben het huisje zelf gebouwd als aanvulling op de bestaande ruimte om ervoor te zorgen dat onze collectie altijd op een mooie (stofvrije) plaats gepresenteerd kan worden.. Als snel werd het een van onze favoriete plekken om te vergaderen of lunchen!

Vij5website3

“TREASURE” Omschrijf wat er bij je op komt.
Een zin uit een liedje van de Isbells: ‘When you have it, embrace and bask it.’
Treasure is wat ons betreft niet materialistisch.

Omschrijf jezelf in drie woorden.
Anieke: Optimistisch, perfectionistisch, oprecht
Arjan: Ondernemend, eigenwijs, enthousiast