Interview Ineke van der Werff

Inekevanderwerff banner

Friday next organiseert samen met Ineke van der Werff een expositie van haar werk. De expositie is iedere dag open voor publiek vanaf deze vrijdag 9 december 2016. Haar werk is tentoongesteld in de Basement Gallery van Friday next. Nieuwsgierig geworden? Lees hieronder het interview met de getalenteerde Ineke van der Werff.

Korte introductie over desbetreffend design. Waar is dit design uit ontstaan, wat is het verhaal erachter?
De verschillende collecties die ik presenteer in Friday next, zijn het resultaat van 4,5 jaar Studio Ineke van der Werff.
In 2012 ben ik afgestudeerd met de collectie PORSELEIN+. Deze collectie is voortgekomen uit een lang en uitgebreid materiaalonderzoek. In de laatste twee jaren van mijn studie aan de HKU, heb ik veel geëxperimenteerd met porselein. Dat gebeurde eigenlijk doorlopend tussen allerlei andere projecten door. Elk vrij uurtje stopte ik in het onderzoek en mengde de gekste, soms ook onzinnige dingen door de porseleinklei; puur vanuit de vraag “wat zou er gebeuren als…?” Mijn eindeloze nieuwsgierigheid naar wat er door porselein te mengen valt, buiten de gangbare grondstoffen en pigmenten, zorgde voor een interessante verzameling van kleuren en structuren. Veel van de resultaten waren geweldig interessant maar onbruikbaar voor werkelijke productie. Het doel was om iets te creëren dat uniek en fascinerend was om te zien en aan te raken maar toch gebruiksvriendelijk zou zijn; iets dat de eigenzinnigheid van het porselein nog meer zou versterken. Dat thema is eigenlijk gebleven in alle collecties die volgde.

Inekevanderwerff2

Wie/wat is de belangrijkste invloed op jouw manier van denken geweest?
Op de kunstacademie ben je veel onderzoek aan het doen naar trends en stromingen binnen design en kunst. Er wordt vaak gevraagd jezelf en je werk in een bepaalde context te plaatsen. Na het afstuderen heb ik echt de vrijheid gevonden om mezelf los te trekken van trends en gewoon mijn eigen gevoel te volgen. Juist door een uniek en eigenzinnig product te hebben, krijgen je een sterkere identiteit als ontwerper en merk en val je meer op op beurzen en markten. Er is genoeg eenheidsworst te vinden in de wereld. Mijn werk laat een eigen vingerafdruk zien van mij als maker.

Wie of wat fascineert je momenteel en hoe beïnvloed dit je werk?
Die eigen vingerafdruk vind ik erg belangrijk. Wat maakt míj als ontwerper en míjn manier van werken uniek? Het afgelopen jaar heb ik verschillende stagiaires gehad die hielpen met o.a. de productie. Hoewel ik ieder van hen precies dezelfde technieken heb laten gebruiken, was het eindresultaat toch verrassend anders. Iedere stagiaire had haar eigen uitvoering, haar eigen vingerafdruk.
Die invloed die je als maker op het materiaal hebt, vind ik erg interessant en wil ik graag uitbuiten in mijn ontwerpen.

Inekevanderwerff1

Wat is jouw favoriete ruimte in huis?
Momenteel woon ik in een eenkamerwoning, dus letterlijk één ruimte. Toch zijn er wel aparte hoekjes binnen de ruimte ontstaan. Ik begin mijn dag graag aan mijn eettafel waar ik, terwijl ik ontbijt, alvast wat computerwerk doe; e-mails, social media en het laatste nieuws. Het is de meest neutrale plek in mijn huis, waar ik mijn het beste kan concentreren en door kan werken. Als ik ’s avonds thuiskom uit mijn atelier of als ik mag ontspannen, zit ik graag in mijn “woonkamer”, bestaande uit een verzameling van oude meubels. Het mooiste meubel is mijn enorme jaren ‘60 buizenradio.

‘TREASURE” Omschrijf wat er bij je op komt.
Als kind ben ik veel bezig geweest met schatzoeken. Mijn ogen waren altijd op de grond gericht om kleine, verloren objecten te verzamelen. Vaak waren het kleine onderdelen die hun context en functie hadden verloren maar in mijn ogen waardevolle schatten. Het herwaarderen van andermans afval heeft mij ook als ontwerper gevormd. Je moet als ontwerper dingen uit hun context kunnen trekken om tot nieuwe ontdekkingen en oplossingen te kunnen komen.

Omschrijf jezelf in drie woorden.
Energiek, onderzoekend, doorzetter

Zou je graag bij de expositie opening willen zijn aanstaande vrijdag? Stuur een mailtje naar kim@fridaynext.com. De expositie opening zal plaatsvinden tussen 17.00 – 19.00 uur.