Interview Eva Crebolder

beeld banner

Vanaf zondag 9 april hebben wij weer een nieuwe exposant in onze expositie ruimte. Eva Crebolder zal deze hele maand haar werk tentoonstellen. Nieuwsgierig naar deze ontwerpster? Vandaag een interview met Eva Crebolder.

Korte introductie over desbetreffend design. Waar is dit design uit ontstaan, wat is het verhaal erachter?
De ‘bouncing’ reeks is ontstaan uit de paradox, de schijnbare tegenstelling tussen het zacht zijn als stof en kauwgom en de fermheid van gebakken porselein.
Zoals het leven een lichtheid en een zwaarte kent, soms spannend en onzeker, zoek ik naar die veerkracht tussen het wankele en de stabiliteit.
Door het mooi te componeren wordt de stilte en lawaai één.
Ik houd er heel erg van om kleine en gewone dingen als basis te nemen voor mijn product.
Elementen van het dagelijkse leven en deze omzetten op een speelse grafische wijze,
zoals de kookpitjes die ik heb omgezet naar tegels.
Keramiek en porselein is waar ik meestal mee werk, dit doe ik in mijn studio in Amsterdam en in China.

Afbeelding1

Wie/wat is de belangrijkste invloed op jouw manier van denken geweest?
Ik was onder de indruk van de wanden bedekt met tegels van Alvar Aalto in de Finlandia Hall in Helsinki. De sensitiviteit die hij het gebouw gaf, vond ik betoverend. Zoals je ook blij kunt worden in Zuidelijke landen als Marokko wanneer je met je blote voeten over prachtige vloertegels loopt, of de muur aait. Zo maak ik nu al jaren van keramiek tableaus voor architectuur en gebouwen, zowel openbaar als privé.

Bij het werk van Agnes Martin bewonder ik zeer de subtiliteit en de nuances van horizontale en verticale lijnen. Vooral de stilte die het werk oproept en het minuscule stotteringen van de potloodlijnen en de aquarel verf.

Bij het werk van Franz West geniet ik van het zich toe-eigenen van vormen, zoals de ligbanken in het Bonnefanten museum en andere meubels, die allemaal net iets onhandigs en lijfelijks krijgen.

Mijn werk verhoudt zich ook sterk tot de Wiener Werkstätte van begin 20ste eeuw. Deze groep zocht naar nieuwe vormen en verhoudingen met veel aandacht voor handwerk. De cross- over doelstelling was heel bijzonder en nieuw.
Een beweging waar er een betovering voor het oog mocht plaats vinden, maar je mag er ook mee spelen.

Afbeelding2

Wie of wat fascineert je momenteel en hoe beïnvloedt dit je werk?

Ik ben een soort wervelwind, die alles probeert mee te nemen in gedachten.
Wat mij momenteel fascineert is die cross-over, van culturen, historie, materiaal, functioneel en non functioneel. Ik dacht aan mijn jeugd, gedeeltelijk opgroeiend in Afrika. De snuifdozen, de krukken en de potten, die de kern van het leven in de hut vormen.
Het groeperen van mijn werk zoals in die Afrikaanse hut met materiaal uit China en met mijn uiterst Europese en Amerikaanse achtergrond.

Een Afrikaans spel wordt (onherkenbaar) een tafel met gaten en past weer wonderlijk goed in het dichtbebouwde wonen, om luchtigheid in de meubels te krijgen.
De ‘bouncing vases’ hebben ook deksels, waardoor het niet alleen vazen zijn, maar ook potten kunnen worden waarin je geheimen kunt bewaren en dagelijkse zaken zoals pennen, scharen, kruiden en papier.
Daarbij kun je, als je met materialen speelt, ook de functionaliteit veranderen.
Ik hou ervan om te groeperen, installaties te maken van mijn werk, zodat er een spannende sfeer gaat ontstaan.

Stel dat je jezelf in een volgend leven zou mogen verplaatsen in het leven van een ander, wie of wat zou dat zijn en waarom?
Als ik me mag verplaatsen in een ander leven, zou dat zijn in mensen als Miuccia Prada en Agnes B. Zij hebben beiden met een modelabel een imperium opgebouwd, van waaruit ze nu heel veel voor mode, kunst en design te betekenen.

Afbeelding3

Wat is jouw favoriete ruimte in huis?
Mijn favoriete plek is de keuken waar je mooi de tuin in kijkt, maar ook veel rumoer kan zijn van gasten en familie. Ook bezoek ik erg graag mijn atelier om de hoek waar het verpletterend fijn en rustig kan zijn.

‘TREASURE” Omschrijf wat er bij je op komt.
Treasure is zoiets als dat een kind steentjes zoekt in de vorm van hartjes. Voor mij is treasure het gevoel wanneer mijn idee en de vorm van een goed gelukte pot samenvallen als ik deze uit de oven haal.

Omschrijf jezelf in drie woorden.

Observerend, creërend en sfeergevoelig